Щампован бетон: какво представлява, предимства, форми


08 Март 2023   1691

Популярността на щампования бетон не е случайна. Безбройните му предимства правят това декоративно покритие едно от най-широко използваните за всички видове строителни работи. Строителен материал, който е резултат от комбинацията на различни елементи: свързващо вещество, инертни материали, вода и някои добавки. Резултатът от неговата смес дава като резултат щампована бетонова настилка и вертикални стени, които се отличават с голяма твърдост и устойчивост, но също така и със своята привлекателност. Много атрактивна естетика, която се дава благодарение на широката гама от дизайни, предлагани от формите за щампован бетон, които се щамповат върху повърхността за реновиране.

Какво е щампован бетон?

Щампованият бетон е модерна строителна и декоративна технология, която превръща сивия бетон в произведение на изкуството.
Технологията щампован бетон Ви предоставя богат избор от цветове и щампи, които да се съобразят с индивидуалния вкус на всеки един наш клиент.

Процесът представлява отпечатване на различни форми и текстури върху подготвената повърхност на бетона докато е в пластично състояние и довършителни процедури на различни етапи от съзряването на му, което което го прави в завършен вид да изглежда като настилка от подбрани с вкус каменни плочи, павета тухли, дъски различни по форма, цват големина и структура.

Приложението на щампования бетон е многостранно – използва се за декориране на фасади, огради, тераси, беседки, фонтани, колони, пещери, а също и в интериора. Този материал дава възможност и за реставрация на архитектурни паметници. Ярък пример в това отношение са възобновените с изкуствен камък фрагменти на Бъкингамския дворец в Лондон и кулата св. Джеймс в Уиндзор.
Изкуственият камък дължи популярността си предимно на относително невисоката цена, лесното поставяне и отличителните декоративни качества.

Тази технология е позната отпреди повече от 50 години и поради навлизането на пазара на все повече фирми и материали е достигнато високо ниво както на качество така и разнообразие на материалите и методите на работа. Ползват се различни методи на обработка, оцветяване и импрегниране на бетона.Ползват се различни киселинни оцетявания, прозрачни или интегрирани сухи и течни оцветитеи, добавки против пързаляне и механично изтриване и много други.

Гъвкавостта на тази декоративна непрекъсната настилка и нейната издръжливост са някои от ключовете към нейния успех.

Щампованият бетон може да се полага както върху вътрешни, така и върху външни повърхности.‹ Назад