Най-добрата температура за полагане на бетон


07 Февруари 2023   1339

Независимо дали искате да поставите нова баскетболна мрежа за децата или да инсталирате работилница в задния двор, бетонът е важна част от процеса. Бетонът обаче не става веднага твърд и устойчив на повреди след изливането. Необходими са поне 4 до 8 часа, преди бетонът да се втвърди, след това още 24 до 72 часа, за да се втвърди, така че е важно бетонът да се излива и да се втвърдява при идеалната температура.

Как работи бетонът?

Бетонът е невероятно полезно вещество, когато е излят и втвърден правилно. Обикновено се състои от агрегат и паста. Инертният материал е по същество комбинация от пясък и натрошен чакъл, смесени заедно в точно определени количества, докато пастата е смес от вода и цимент. Тази смес от инертен материал и паста се превръща в течна бетонна субстанция, която може да се излива и оформя в различни форми или персонализирани форми. След изливането бетонната смес започва да реагира химически с водните молекули в процес, известен като втвърдяване. Това свързва компонентите заедно, създавайки невероятно здрава, кохезивна субстанция. Въпреки това както ниските, така и високите температури могат да повлияят на процеса на втвърдяване, така че е важно бетонът да се поддържа на правилната температура, докато се втвърдява.

Рисковете от изливане на бетон при грешна температура

Изливането на бетон в горещо време може да намали количеството вода в бетонната смес, поради процеса на изпаряване. Това може да създаде аномалии във формата, но също така може да причини по-слаб крайния продукт, излагайки бетона на риск от лющене, начупване и напукване под натиск. Въпреки това, ако бетонната смес се излива, когато навън е твърде студено, тогава процесът на втвърдяване може да отнеме много повече време. Въпреки че в началото това не изглежда като голяма работа, потенциалните последици са трудни за пренебрегване. Бавно втвърдяващият се бетон може да се измести с течение на времето, причинявайки сериозни структурни щети на всички сгради или материали, които се поддържат. Температурите на замръзване също могат да доведат до замръзване и разширяване на водата в бетона, счупвайки бетона. Тези счупвания могат да се забележат незабавно или могат да се образуват в средата на бетона, оставайки невидими, докато тежка конструкция не бъде поставена върху бетона и теглото го накара да се разпадне.

Идеалната температура за изливане на бетон

За да се избегнат тези проблеми, се препоръчва да се излива бетон при температура между 50 и 60°F. Температури под 50°F ще започнат да забавят процеса на втвърдяване и водата в цимента е изложена на риск от замръзване при температури под 40°F. Ако температурата е по-висока от 60°F, водата може да започне да се изпарява, докато бетонът се втвърдява, засягайки структурната цялост на излятия бетон, въпреки че този ефект може да бъде смекчен чрез редовно поливане на бетона, след като се е втвърдил. Леко напръскайте бетона между 5 и 10 пъти на ден през първите 72 часа, за да подпомогнете процеса на втвърдяване с допълнителна хидратация. Само имайте предвид, че бетонът не трябва да се пръска, докато не се втвърди, което отнема около 4 до 8 часа.

Най-добрият сезон за изливане на бетон

Докато лятото може да изглежда като подходящо време за тези проекти, непрекъснатата жега може да се превърне в проблем, като се има предвид, че най-добрата температура за изливане на бетон е между 50 и 60°F. Така че идеалният сезон за изливане на бетон е през хладните до умерени месеци от годината. В зависимост от това къде живеете, това може да е пролетта, есента или дори зимата за хора, живеещи на много топли места. В идеалния случай температурата трябва да остане в рамките на 50 до 60°F през по-голямата част от деня. Също така се уверете, че нощните температури не падат под 40°F, тъй като това може да доведе до замръзване на водата в бетона, излагайки го на риск от начупване и счупване.

Има ли значение времето на деня?

Температурата е един от най-важните фактори за получаване на правилната консистенция и покритие за вашия бетон, но времето на деня и времето също трябва да вземат предвид вашето решение. Планирайте изливането на бетон преди 10 часа сутринта. или след 20ч. за да избегнете най-горещата част от деня. Ако се притеснявате за температурата, докато работите по летен проект, помислете за изливане на бетон през нощта, за да дадете на сместа най-добрия шанс да се втвърди и втвърди, преди слънцето да изгрее. Освен това избягвайте изливането на бетон в дъждовно време. Дори лекият дъжд може да повреди току-що излятия бетон, въпреки че след около 4 до 8 часа бетонът е достатъчно твърд, че дъждовната вода действително може да подпомогне процеса на втвърдяване, като осигури допълнителна хидратация, подобно на поливане на бетона с градински маркуч. Смесването, изливането и втвърдяването на бетон за домашни проекти „Направи си сам“ е сравнително прост процес с няколко измамно сложни съображения за подобряване на физическото свързване между инертния материал и пастата. Ако се прави правилно при идеалната температура, бетонът може да се превърне в здрав, издръжлив материал, който издържа години с минимална поддръжка, така че си струва да отделите време, за да научите как и кога правилно да смесвате, изливате и втвърдявате бетон за най-добри резултати.‹ Назад